Governor General's Medals in Architecture - 2024 Recipient - Churchill Meadows Community Centre and Sports Park | Royal Architectural Institute of Canada

Governor General's Medals in Architecture - 2024 Recipient - Churchill Meadows Community Centre and Sports Park

Churchill Meadows Community Centre and Sports Park
Mississauga,
ON
Award Category: 
Governor General’s Medals in Architecture

MJMA Architecture & Design

Owner/ Client: City of Mississauga
Interior area / exterior area, in square metres: 6,827 sq m
Exact construction contract value / building cost of the project: $51 million
Date of Occupancy: September 1, 2021 

Situated within a growing suburb, the project converts a 50-acre site into richly textured parkland, with a 75,000 SF community centre as its focus. The centre’s simple yet veiled mass is integrated with the park to form a neighbourhood landmark and city-wide destination. The striking canopy that runs along the facades extends and makes visible the mass timber structure—an array of glulam columns that provide structural and curtainwall framing. Interior amenities include a natatorium, gymnasium, teaching kitchen, and multi-purpose and fitness rooms. A trail loop connects all park programs and passes by environmental stewardship zones, protected wetland, and stormwater management pond. 

Abridged Project Credits:
(see Architecture Canada publication out in Fall 2024 for more details)

Architect - MJMA Architecture & Design
Structural - Blackwell
MEP - Smith + Andersen
Civil - EMC Group
Landscape - MJMA Architecture & Design + PMA Landscape Architects
Sustainability - Footprint
Interiors - MJMA Architecture & Design
Graphic Design & Wayfinding - MJMA Architecture & Design
General Contractor - Aquicon Construction
Jury Comment(s): 

The Churchill Meadows Community Centre and Sports Park is a welcomed addition to the community of Mississauga, Toronto. With the Community Centre at the heart of the design, the building creates spaces of safety, accessibility, and equity for all users. The scale and massing of the building creates a new landmark in the suburban landscape, with the expression of materials and structure being key. A nuanced understanding of light and transparency between the inside and outside creates a delightful play of shadow and light.

The jury was taken by balance between sensitivity and pragmatism, the consistency of concept and detail, and the durability of the execution. 

Click for full version: 
Dusk view of the west elevation

PHOTO - Scott Norsworthy

Dusk view of the west elevation and park amenities

PHOTO - Scott Norsworthy

Aerial view of the Community Centre

PHOTO - doublespace photography

The CLT feature stair in the lobby with views to the aquatic centre and gymnasium

PHOTO - Scott Norsworthy

Gymnasium with views of the glue-laminated columns

PHOTO - Scott Norsworthy

Winter views of the park from the aquatic centre

PHOTO - Nic Lehoux

The west elevation serves as a backdrop for kite fliers in the park

PHOTO - doublespace photography